Vær på vakt for venneforespørsler fra falske Facebook-profiler

Mange går på svindler rundt venneforespørsler fra ukjente. Det er svært enkelt å opprette en Facebook-profil, og det krever ingen verifisering.

Svindlerne vil kunne plukke ut alt av privat informasjon og bilder fra din Facebook-profil dersom du legger til personen. Dette kan gjøres automatisk i løpet av brøkdelen av et sekund. De kan også dra svindelen lengre ved å skape et venneforhold.

screenshot-www.facebook.com 2015-12-14 12-52-38.sensurert

I andre tilfeller benytter de koblingen mot din konto til å dele svindler og reklame der du er inkludert (tagget).

Screenshot_20160509-064115

Å oppdage alle falske venneforespørsler er ikke lett, men følgende er gode råd:

* Profilen har få venner
* Forespørslene går ofte etter menn, og profilen viser en pen ung jente som er singel, men finnes i mange varianter. Profiler som presenterer menn som tilsynelatende jobber i politiet eller millitæret er vanlige svindler overfor jenter.
* Profilen har få profilbilder, og ingen profilbilder som viser personen sammen med venner eller familie
* Profilen har ingen offentlige poster
* Profilen har lite offentlig informasjon og få grupper/nettsider som likt
* Profilen har ofte informasjon om et norsk lokalområde og en bedrift/skole.
* Gjør et nettsøk etter navnet, og se om du får treff
* Benytt tjenester slik som tineye.com og sjekk om du kan finne bildet brukt på andre nettsider.
* Sjekk at profilen har eksistert en god stund
* Husk at det er fult mulig på Facebook å tilbakedatere poster. Dermed kan en ny profil ha poster som går flere år tilbake i tid.

Ikke stol på at de andre som er venn med personen har gjort en bakgrunnsjekk. Ofte er de 5-10 første personene vanskelige å svindle, deretter går det av seg selv fordi offer tenker “60 andre kan jo ikke ta feil”.

Husk også at svindlere ofte lager nye profiler for venner du alt har. De kopierer da all informasjonen fra den eksisterende profilen, og lager en ny under, og legger deg til under påskudd av at den gamle er blitt hacket. I slike tilfeller brukes den falske profilen til “din venn” også ofte til å spre linker til svindler og skadevare som “din venn” da tilsynelatende går god for.

I enkelte tilfeller missbrukes også profilen til å poste innlegg som setter den som er utsatt for “profiltyveriet” i et dårlig lys.   Husk at det vi nå omtaler som “din venn” vel så gjerne kan være at noen lager en kopi av din profil, og svindler dine kontakter uten at du vet om det. Det er derfor viktig å ikke bare bli skeptisk til venneforespørsler selv, men også lære opp personer du kjenner.

 

For å unngå å gå på slike svindler kan det være lurt å lære seg litt mer om grunnleggende datasikkerhet. Det skal ikke mye til for å avsløre svært mange av svindlene. Du kan skaffe slik enkel kunnskap ved å f.eks. følge bloggen eller Facebook-siden vår. For en mer samlet oversikt anbefaler vi å lese boka vi har skrevet nettopp for at du som vanlig databruker ikke skal gå på de vanligste svindlene…

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image