Ny falsk advarsel spres på Facebook

En ny falsk advarsel spres nå på Facebook. (Se forrige slike advarsel her)

Hei alle sammen. Det er en ny hacker på Facebook. Han oppstår mellom kommentarer dine kontakter poster, med støtende kommentarer. Det er virkelig stygt og ser ut som det kommer fra deg. Du kan ikke se han, men vennene dine kan. Dette kan skape mange stygge misforståelser. De poster også pornobilder. Jeg vil si til alle mine kontakter at hvis noe av dette kommer opp i mitt navn, det er ikke fra meg !
Kopier og lim inn dette på veggen, for å advare vennene dine. Vennligst ikke dele, bare kopier og lim inn.

facebook_1469868697924

Er så dette farlig?

Akkurat i dette tilfellet er det vanskelig å si eksakt, men ser tre muligheter:
1. Bakmennene har en glede av å se hvor mange de lurer og hvilket omfang det får.
2. Bakmennene ønsker å skape usikkerhet og forvirring, slik at ofre føler de forstår mindre av datasikkerhet enn de faktisk gjør og dermed går på andre svindler.
3. Bakmennene gjør søk i Facebook via Graph Serach, og samler sammen de som har delt informasjonen (da offentlig) og får en liste med “lettlurte” profiler til videre svindler:

screenshot-www.facebook.com 2016-07-30 11-04-34

Punkt 3 er vel mest kritisk når det gjelder brukernes sikkerhet, og det jeg tipper det kan være bakmennene hensikt.

Hvordan skulle jeg oppdaget det?

  1. Det viktigste kjennetegnet er at det står “kopier og lim inn teksten, ikke del”. Dette ønsker bakmenne slik at Facebook ikke bare kan fjerne “originalinnlegget”, og at dermed alle delinger også blir borte.
  2. Du blir bedt om å dele. Det kan også seriøse innlegg gjøre, men slike hoax oppfordrer ofte veldig tydelig og flere ganger.
  3. Ingen nyhetskilder har omtalt saken (i så fall ikke som annet enn svindel).
  4. Et kjapt Google-søk på deler av teksten indikerer at det er svindel (da du får opp advarsler slik som den vi skriver nå).
  5. Det er ofte mye ustrukturert tekst, og litt dårlig språk (ofte oversatt).
  6. Teksten har ingen kilder for påstandene (en link hadde gjort seg).
  7. Det er noe veldig ulogisk i at meldingene advarselen omtaler skal komme fra deg, men du ikke ser de selv. Det er lett for en hacker som har fått tilgang til ditt brukernavn/passord å poste meldinger i ditt navn, men du vil da også se de selv.  Denne delen av advarselen er med for å gjøre folk interessert/engstelige, selv om de ikke har oppdaget noe rart med sin egen konto.

Hva skal jeg så dele?

Du bør kun dele informasjon som kommer fra (og er skrevet av) selve kontaktene og bedriftene du følger. Ikke det de videreformidler.

Skal du først dele noe, så del heller denne advarselen mot å dele slike ting…

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CAPTCHA Image
Reload Image