Svindel som utgir seg å være fra IKEA

Nok en ny Facebook-side som utgir seg for å være en kjent bedrift. Denne gang IKEA.

Postene på siden sprer seg som ild i tørt gress i det sosiale nettverket. Posten lover at de trekker en vinner blant de som har likt/delt/kommentert som skal få varer for 15.000 kr.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-21 08-16-27.sensurert

En litt spesiell ting med denne siden er at posten jevnlig fjernes og så legges ut igjen. Dermed forsvinner også kommentarer i posten som antyder at det er en svindel, samt det virker som at vinnersannsynlighetene øker.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-21 08-17-24.sensurert

Som vi fortalte i innlegget om falske konkurranser så er målsetningen ofte å kapre følgere før siden bytter til mer svindelinnhold eller samle kontaktinfo for “lettlurte” personer som blir svindlet en og en.

Ofte blir alle kontaktet som “vinneren” og må fylle ut kontaktinformasjon på en nettside for å få premien. I andre tilfeller må man også betale en avgift for å få ut premien.

Denne Facebook-siden inneholder en rekke tegn man burde sett for at denne siden ikke er ekte:

 1. Siden er opprettet i 2016, og det er lite sannsynlig at IKEA ikke har hatt en side før dette:

screenshot-www.facebook.com 2016-01-21 08-34-05

2. Et kjapt søk viser at IKEA Norge har en egen side med langt flere følgere:

Screenshot from 2016-01-21 08:35:19.sensurert

3. Det er usannsynlig at IKEA Norge (Norway) skulle ha kun 2328 følgere:

screenshot-www.facebook.com 2016-01-21 08-16-27.folgere

4. Vi kan se at alle likes på siden her kommet i løpet av de siste dagene (altså en ny side):

screenshot-www.facebook.com 2016-01-21 08-18-57.sensurert

5. Det finnes ikke noe annet innhold på siden enn 1-2 poster om konkurransen. Det virker sært at IKEA ikke skal ha postet noe annet enn dette innholdet.

6. I følge Facebook sine retningslinjer er det ikke lov å be noen tagge venner eller dele innlegg i en konkurranse. Seriøse sider vil derfor unngå dette.

7. Facebook har i det siste begynt å verifisere de store kontoene. Dette indikerer en blå hake bak navnet. Manglende hake betyr ikke at det er en svindel, men haken bekrefter et den er ekte. Slik som denne hos den virkelige IKEA-siden

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 08-46-39

7b. MEN: Foreløpig er det enkelt for en svindler å lage et bakgrunnsbilde til profilen der haken er “strategisk riktig” plassert. Sørg derfor alltid for å holde musepekeren over haken for å se at du får opp følgende melding:

Screenshot from 2016-01-22 08:47:22

En av de tingene som gjør at mange allikevel går på er at venner/kontakter deler svindelen.Det gir både en følt “trygghet”, samt at det gjør at vi kun ser selve posten nyhetsstrømmen. Gå derfor alltid inn på selve siden før du melder deg på slike konkurranser.

Ønsker du å lære mer om å oppdage svindler i sosiale medier og på nett generelt, så anbefaler vi å lese boka vår: Datasikkerhet – ikke bli svindlernes neste offer

You may also like...

5 Responses

 1. Petter Primula says:

  Men hva gjør man da dersom man har vært korttenkt nok til å like og dele etc..?

  • Litt avhengig av hva som er svindlernes videre skritt. Først gjelder det å ikke gå på den evt. videre svindelen om at du er “vinneren”. Vær også litt ekstra skeptisk til nye svindler i tiden framover som krever personlig kontakt (e-post, Facebook osv) ettersom det er tenkelig at du nå er blinket ut som et potensielt offer.

   Ut over dette er det vanskelig å gjøre så mye mer, og lite sannsynlig at det er noen annen skade som skal kunne ha oppstått.

   Det kan være lurt å informere dine venner om at dette er en svindel (f.eks. dele dette blogginnlegget) ettersom de da har fått dette “anbefalt” av deg.

 2. Mariann Bårdsen says:

  Hvordan skal en forholde seg, dersom man har bitt på og likt og delt siden?

  • Det avhenger litt av hva som er svindlernes videre skritt. Først gjelder det å ikke gå på den evt. videre svindelen om at du er “vinneren”. Ofte kontakter de deg med en link til et skjema du skal fylle ut eller gjennom personlige meldinger i Facebook. Vær også litt ekstra skeptisk til nye svindler i tiden framover som krever personlig kontakt (e-post, Facebook osv) ettersom det er tenkelig at du nå er “blinket ut” som et potensielt offer.

   Ut over dette er det vanskelig å gjøre så mye mer, og lite sannsynlig at det er noen annen skade som skal kunne ha oppstått.

   Det kan være lurt å informere dine venner om at dette er en svindel (f.eks. dele dette blogginnlegget) ettersom de da har fått denne svindelen “anbefalt” av deg.

 1. June 23, 2016

  […] Allikevel må det sies at de fleste “røper” seg for svindlere ved å svare på konkurranser på Facebook […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image