Ny svindel – God Morgen Norge

Det er ikke mer enn en dag siden IKEA-svindelen var aktiv, og vi advarte mot denne. I dag dukker en svindel mot God Morgen Norge på TV2 opp. Denne gangen er svindelen langt mer forseggjort.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 08-52-40.sensurert

Da vi skrev om IKEA-svindelen ga vi også 7 tips om hvordan man avslører en falsk side. Bl.a. er manglende innhold annet enn selve konkurransen et kjennetegn. Denne svindelen har imidlertid kopiert svært mange “ikke-svindel”-poster fra den offisielle siden, og har også brukt tid på å fylle ut mye informasjon om profilen.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 08-54-08.sensurert

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 08-54-36.sensurert

Fortsatt er det samme type lik/del/kommenter konkurranse som er selve svindelen.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 08-53-27.sensurert

screenshot-www.facebook.com 2016-01-22 09-31-49.sensurert

Som vi fortalte under IKEA-svindelen og i innlegget om falske konkurranser, så er målsetningen ofte å kapre følgere før siden bytter til mer svindelinnhold eller samle kontaktinfo for “lettlurte” personer som deretter blir svindlet en og en.

Ofte blir alle kontaktet som “vinneren” og må fylle ut kontaktinformasjon på en nettside for å få premien. I andre tilfeller må man også betale en avgift for å få ut premien.

Har du gått på svindelen? Hva skal du gjøre?

Litt avhengig av hva som er svindlernes videre skritt. Først gjelder det å ikke gå på den evt. videre svindelen om at du er “vinneren”. Vær også litt ekstra skeptisk til nye svindler i tiden framover som krever personlig kontakt (e-post, Facebook osv) ettersom det er tenkelig at du nå er blinket ut som et potensielt offer.

Ut over dette er det vanskelig å gjøre så mye mer, og lite sannsynlig at det er noen annen skade som skal kunne ha oppstått.

Det kan være lurt å informere dine venner om at dette er en svindel (f.eks. dele dette blogginnlegget) ettersom de da har fått dette “anbefalt” av deg.

Hvordan oppdage og forhindre svindlene?

Fortsatt er det vi skrev under IKEA-svindelen gyldig, men de siste dagene har slike svindler eksplodert, og de blir stadig mer avanserte etter hvert som brukere blir advart. Foreløpig er det sikreste trikset å ikke delta i slike konkurranser i det hele tatt. Og sørg for å advare bekjente så de ikke spres slik svindlerne håper på.

Ønsker du å lære mer om å oppdage svindler i sosiale medier og på nett generelt, så anbefaler vi å lese boka vår: Datasikkerhet – ikke bli svindlernes neste offer

Datasikkerhet - ikke bli svindlerens neste offer cover

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image