Bytte av tema – Et sikkert tegn på at du blir lurt!

Vi kom over denne e-posten i dag etter tips fra Ritha N M Førland i  FB-gruppa Smugling, svindel og nettsteder.

Untitled

Trykker man på en av knappene kommer man til følgende nettside:

Screen Shot 2016-06-23 at 01.59.33

(Klikk på bildet for større versjon)

Altså en “salgsside” for et system med binære opsjoner (kort forklart et slags aksje som fungerer som et “lodd” der du enten vinner eller tapper). Vi skal ikke ta for oss om selve denne tjenesten er seriøs eller ikke, men skal påpeke en del faktorer ved denne e-posten og nettsiden som man bør bruke som generelle kjennetegn.

  1. Nettadressen du kommer til ved å trykke på de to knappene er identisk for begge to. Dette kan du se uten å trykke ved å holde musepekeren over kanppene, og lese av meldingen som vises som et hjelpetips eller på statuslinjen i nettleseren. Et dårlig tegn for serriøsiteten
  2. Adressen som åpnes er http://penholderz.com/penholderz/link.php?M=XXXXXXX&N=89&L=53&F=H .  Legg merke til det som står etter M=. Dette er et nummer som unikt identifiserer deg. Her har vi valg tå kamuflere dette som XXXXXX i forhold til tipseren vår. Åpnes denne linken som den er, vil det skje to ting. Først og fremst får svindlerne vite at nettopp du åpnet nettsiden og du dermed er et veldig potensielt offer for videre svindler, selv om du ikke skulle gå på nå. Du markers altså som en “lettlurt” person som får masse mer SPAM.  For det andre kan svindlerne inkludere ulik personlig informasjon de alt vet om deg (slik som navn) i nettsidene, og gjøre de mer troverdige.  Vi brukte selvsagt et tilfeldig nummer her år vi sjekket svindelen, for å unngå å utsette tipseren vår for dette.
  3. Nettsiden har stressmomenter slik som “Antall sekunder tilbudet gjelder” og “Antall ledige plasser”. Seriøse aktører vil ikke ha slikt. Dette er med for å stresse deg og få deg til å handle impulsivt.
  4. Nettsiden inneholder en rekke Facebook-kommentarer om hvor bra produktet er. Dette er en ny trend for å skape troverdighet for produktet. Selv om meldingene er “stylet” slik Facebook-meldinger er, er de laget av bakmennene på samme måte som de har laget resten av nettsiden med tekst og bilder.
  5. Eposten har en “unsubscribe”-link. IKKE trykk på denne. sannsnyligheten for at mengden SPAM øker er da stor. Ved å klikke på denne indikerer du at e-postadressen er aktiv og at du leser e-posten. E-postadressen blir dermed mer verdt i SPAM-nettverk. Blokker heller denne typen e-post i e-postleserens SPAM-filter. I enkelte tilfeller er også avregistreringsskjemaet du får opp en svindel i seg selv, der du lures til å oppgi mer personlig informasjon som så knyttes til e-postadressen.
  6. Og det siste tegnet: Her byttes det tema. Du fikk en e-post om at du hadde penger til gode, men skal tegne deg opp til et “gambling-spill”.  En gyllen regel er at dersom tema forandres fra hva du har blitt kontaktet om og hva du senere skal kjøpe/gjøre så er det garantert en svindel.

 

Er det flere som har tips til svindler, tar vi de gjerne i mot på tips@datasikkerhetsboka.no

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image