Falske fakturaer

Se opp for falske fakturaer! Dette er en egen sjanger innen svindler der man mottar en e-post med en faktura som man angivelig må betale…

teliaamazon

(Klikk på bilder for større versjoner)

De siste dagene har bl.a. e-posten tilsynelatende fra Telia med denne teksten sirkulert:

Faktura - Mobilt bredband
 
OCR-nr: 3449-268089
Datum: 2016-06-22
Belopp: 381 kronor
 
Förfallodag: 29 juni 2016
 
Visa E-Faktura Betala E-Faktura
 
Din integriteit hos Telia
 
Personuppgifter är uppgifter som namn, adress, personnummer, telefonnummer, e-postadress, IP-adress (den identitet som din utrustning får när du kopplar upp dig mot telenätet) samt vilka tjänster du har. Uppgifterna sparas för att kunna kontakta dig, fakturera rätt och hjälpa dig om du har frågor.
Uppgifterna sparas så länge du är kund hos oss. När avtalet mellan oss upphör raderas eller anonymiseras uppgifterna inom två år förutom i de fall lagstiftning kräver längre lagringstid (till exempel enligt Bokföringslagen).
Uppgifterna sparas mellan sex månader och två år. Alla uppgifter som vi sparar om våra kunder, hanteras strikt enligt de lagar och bestämmelser som gäller.
Vårt främsta fokus är alltid att skydda våra kunders integritet. Alla uppgifter som vi sparar om våra kunder, hanteras enligt strikta lagar och bestämmelser. Om vi lämnar ut kunduppgifter vill vi vara helt säkra på att de hanteras på ett rättsäkert sätt.

Svindlerne ønsker at offeret skal bli litt “satt ut” og trykke på linkene (eller åpne vedlegget) for å se hva dette er. Selv om man ikke er kunde (og dermed ikke forventer en faktura) så åpner man den for å se om det kan ha skjedd en feil.

Hva oppnår svindlerne?

 1. Åpner du et vedlegg eller laster ned en fil fra nettsider kan du få skadevare (virus).
 2. Linkene (knappene) i en slik e-post kan peke på en phishing-side som ser helt identisk ut med bedriftens (eller nettbankens) innlogging. De ønsker da svindle deg for brukernavn/passord til tjenesten i det du forsøker logge inn.
 3. Linkene inneholder ofte en personlig ID, slik som denne (e-post kamuflert med xxxxxxxx): http://kosplays.com/OhPGuz1aTNtC/Tdo2BCun8cD1.php?id=xxxxxxxxxx@hotmail.com.   Dette benyttes til dels for å gjøre nettsiden du får opp mer personlig (inneholder navn osv), men kan også benyttes for å spore at du faktisk åpner e-posten, og at du dermed er et potensielt offer. Dette kan medføre en stor økning i videre svindler.

Råd

 1. Vær svært skeptisk til fakturaer du ikke forventer få. IKKE åpne vedlegg eller klikk på linker før du er helt sikker på at den er reel.
 2. Åpne aldri vedlegg av typen ZIP eller EXE.  En faktura bør alltid komme som PDF.
 3. Sjekk avsenderadresse nøye (men husk at denne kan lett forfalskes).
 4. Aldri bli stresset over at det er noe du ikke har bestilt. Det er dette svindlene går ut på!
 5. Hold musepekeren over linker og sjekk at nettadressen ser fornuftig ut i forhold til avsender.
 6. E-faktura vil alltid komme i nettbank, ikke på e-post (det er jo hele poenget med e-faktura).
 7. Er det kort betalingsfrist er dette et typisk tegn på at noen forsøker gjøre deg stresset.
 8. Vær spesielt kritisk til denne typen svindler i ferier. Svindlerne ved at du da surfer fra mobil osv, og at du er i et modus som ikke nødvendigvis håndterer slike svindler på en god måte.
 9. Ta kontakt med firmaet som angivelig har sendt fakturaen, dersom du er i tvil om den er ekte.
 10. Husk at “det ser ekte ut” ikke er noen metode man kan benytte for å avsløre svindler. Svindlere kan like enkelt lage en “proff” e-post som det selskapene selv kan gjøre. Design stjeler de enkelt fra offisielle nettsider og e-postutsendelser.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CAPTCHA Image
Reload Image