SMS-svindel fra IKEA

Nok en gang benytter Svindlerne SMS for å komme i kontakt med offeret. Denne gang er den en SMS som tilsynelatende kommer fra IKEA. Den har bl.a. blitt rapportert å komme fra telefonnummeret 35699626887, men ulike telefonnumre må antas å være i bruk.

Meldingen inneholder teksten “Få en kupong for Kr 700 fra IKEA. Klikk her http://bit.ly/IKEA-NO”

ikea.crop

Klikker man på linken kommer man til en kort spørreundersøkelse med 4 spørsmål.

(Klikk på bildene for større versjoner)

Screen Shot 2016-03-02 at 02.17.15

Screen Shot 2016-03-02 at 02.17.53

Screen Shot 2016-03-02 at 02.18.41

Screen Shot 2016-03-02 at 02.18.14

Screen Shot 2016-03-02 at 02.18.53

Deretter får man mulighet til å velge en premie. Som vanlig i slike svindler er selve premien gratis, men du må betale et lite beløp for å få den ut.

Screen Shot 2016-03-02 at 02.19.01

Screen Shot 2016-03-02 at 02.19.12

Første del av svindelen foregår på domenet http://rewardsurveybrands.com. Siste del på domenet http://24hourwebshop.com. Dette for å “fraskrive” seg at det er det samme firmaet som står for svindelen og betalingen på slutten.

Screen Shot 2016-03-02 at 02.19.41

Screen Shot 2016-03-02 at 02.21.31
Med  liten skrift står det at dette faktisk ikke er en premie du får, men noe du har mulighet til å vinne.

avtale

Ved å betale starter man altså et dyrt månedlig abonnement, som kan være vanskelig å stoppe. Selv om du avbryter før selve betalingen, har svindlerne fått ditt navn, adresse og e-post, som meget sannsynlig vil bli brukt til å forsøke å svindle deg igjen.

Denne svindelen er i all hovedsak lik svindlene fra Expert og Elkjøp som vi har omtalt i detalj tidligere.  Vi har også skrevet en bloggpost om hva du skal gjøre dersom du har gått på (helt eller delvis).

Noen generelle råd for denne svindelen:

  • Vær svært skeptisk til linker som er laget med URL-nedkortere, slik som bit.ly og tinyurl.com. Det er vanskelig å vite hvor de leder deg før du faktisk har fulgt de. Da kan det være for seint dersom siden inneholder skadevare (drive-by-dowload). Et tips er å besøke http://www.checkshorturl.com/ og se hvor linken leder, før du besøker den.
  • Vær skeptisk når nettsiden presenterer utsagn fra personer som er “overlykkelig” over produktet/tjenesten. Dette er et tegn på at bakmennene vet de må overbevise et offer (gjelder også ved salg av produkter)
  • Vær skeptisk når du må betale en liten sum for å få en dyr vare. Kan de gi bort nesten 6000 kr, så kan de også gi bort de siste 41 kr…
  • Hvorfor skulle et firma gi bort dyre varer mot at du svarer på 4 spørsmål eller er med i en konkurranse ingen har hørt om. Vær kritisk! (mer om dette her)

Vi skal legge til en liten disclaimer her i at selve nettsidene ikke direkte kan kalles svindler. De opplyser (om noe skjult) hva de gjør og tar betalt for. Det er måten man blir lurt inn på disse sidene som er svindelen. Ettersom selve nettsiden ikke er direkte svindel, er det også værre å komme seg ut av det…

For å unngå å gå på slike svindler kan det være lurt å lære seg litt mer om grunnleggende datasikkerhet. Det skal ikke mye til for å avsløre svært mange av svindlene. Du kan skaffe slik enkel kunnskap ved å f.eks. følge bloggen eller Facebook-siden vår. For en mer samlet oversikt anbefaler vi å lese boka vi har skrevet nettopp for at du som vanlig databruker ikke skal gå på de vanligste svindlene…

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image