Ikke del alt du finner – Det kan være falsk informasjon

Vær så snill og ikke del alt videre selv om du ser noe som gjør deg opprørt eller engasjert hos venner på Facebook. Svært ofte er slik informasjon såkalt hoax (falskt advarsel).

De siste dagene har følgende melding gått som en farsott på Facebook:

Pass på i dag er siste dagen før Facebook legger ut alt om deg å hva du gjør. Info fra Kanal 11 nyhetene har snakket om forandringen av retningslinjer for personvern på facebook. 
Den 30 juni 2016 klokka 21:32 - Jeg gir ikke tillatelse til at facebook kan bruke mine bilder fra fortiden eller i framtiden. Med denne uttalelsen gir du varsel til facebook at det er strengt forbudt å avsløre, kopiere, dele ut, eller ta andre tiltak mot meg på denne profilen og / eller innholdet i profilen min fordi det er privat og konfidensiell informasjon. Overskridelsen av privatlivets rett kan straffes ved lov (uc-1-308-11 308-103). Merk: Facebook er nå et offentlig selskap og etter en uttalelse som dette har de ikke lov til å legge ut noe som du ikke vil. 
Du kan kopiere eller lim inn dette hvis du ikke vil gi de lov til å bruke bildene dine, så vel som informasjonen i oppdateringer av status på profilen din. Ikke del, men kopie og lim inn. Nå er det offisielt! 
Det har vært rapportert i media at Facebook tenker å ta 5.99 pund for å holde din info "privat". Om du setter denne meldinga på din side, kan de ikke ta betalt for det. 
Fra og med i morgen kan altså Facebook poste alt du gjør og legge ut offentlig tilgjengelige data, inkludert meldinger og bilder. Bare kopier og lim inn.

20160701_192825

Dette er altså en falsk melding, men spres noe enormt. Litt på samme måten som kjedebrev (på e-post) ble spredd før.

Er så dette farlig?

Akkurat i dette tilfellet er det vanskelig å si eksakt, men ser tre muligheter:
1. Bakmennene har en glede av å se hvor mange de lurer og hvilket omfang det får.
2. Bakmennene ønsker å skape negativ holdning blant brukere ovenfor Facebook eller de ønsker skape spam som gjør at tjenesten fungerer dårligere ved at den blir overfylt.
3. Bakmennene gjør søk i Facebook, og samler sammen de som har delt informasjonen (da offentlig) og får en liste med “lettlurte” profiler til videre svindler

Punkt 3 er vel mest kritisk når det gjelder brukernes sikkerhet, og det jeg tipper er bakmennene hensikt.

Hvordan skulle jeg oppdaget det?

  1. Det viktigste kjennetegnet er at det står “kopier og lim inn teksten, ikke del”. Dette ønsker bakmenne slik at Facebook ikke bare kan fjerne “originalinnlegget”, og at dermed alle delinger også blir borte.
  2. Du blir bedt om å dele. Det kan også seriøse innlegg gjøre, men slike hoax oppfordrer ofte veldig tydelig og flere ganger.
  3. Ingen nyhetskilder har omtalt saken (i så fall ikke som annet enn svindel).
  4. Et kjapt Google-søk på deler av teksten indikerer at det er svindel (da du får opp advarsler slik som den vi skriver nå).
  5. Det er ofte mye ustrukturert tekst, og litt dårlig språk (ofte oversatt).
  6. Teksten referer til lover, datoer og vedtak, men ikke til noen kilder for påstandene (en link hadde gjort seg).

Hva skal jeg så dele?

Du bør kun dele informasjon som kommer fra (og er skrevet av) selve kontaktene og bedriftene du følger. Ikke det de videreformidler.

Skal du først dele noe, så del heller denne advarselen mot å dele slike ting…

You may also like...

1 Response

  1. Pilk says:

    Det er også verdt å nevne at man ikke kan frasi seg brukervillkårene til Facebook ved å skrive en tilfeldig post på veggen sin. Det blir litt som å legge en post-it lapp på pulten sin på jobb som sier at man ikke er enig i rutiner overordnede har satt på arbeidsplassen, og at de derfor ikke gjelder deg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image