Ferietips #3 – Vær forsiktig med å dele feriestatus på sosiale medier

Da er det klart for det tredje ferietipset – “Vær forsiktig med å dele feriestatus på sosiale medier”

tips3

Det er nok få av tipsene vi gir i denne serien som så mange vil se bort i fra som dette. I dag er det nærmest blitt en del av “gleden” med å være på ferie det å kunne fortelle andre hvor bra vi har det og hvor fin ferien er. Vi har forståelse for at noen ganger må sikkerhet vike for andre hensyn, men tenk nå i hvert fall over hva du gjør en ekstra gang.

Dessverre er det få som forstår konsekvensene av denne typen deling. Alle sier at “det er kun mine kontakter som ser det” og “det er ingen fare med innbrudd hos meg”.

Da har man missforstått to ting:

  1. Det er nærmest usannsynlig at ingen av dine mange hunde kontakter er såkalt passivt hacket. Det vil si at svindlere har tilgang på kontoen men kun leser informasjon og dermed ikke gir seg til kjenne. De er så mange svindler “der ute” som er ute etter brukernavn og passord til sosiale medier. Det kan til og med være deg selv som er hacket og “lekker” dine egne data.
  2. Selv om innbrudd er en av farene ved å dele hvor man er og når man kommer hjem er ikke dette den største faren. Langt mer sannsynlig er det at svindlere vil benytte informasjonen til videre svindler mot deg. De kan da f.eks. sende en e-post tilsynelatende fra hotellet du har bodd på eller ringe og utgi seg for å være fra det lokale politiet. Og det er så utrolig lett å gå på denne typen svindler når det er blandet inn informasjon du ikke trodde at andre visste om.

Sett fra et datasikkerhetsperspektiv bør du derfor aldri fortelle på sosiale medier hvor du er. Gjør du det må du i hvert fall være særdeles observant på den typen svindler som da kan komme i ettertid og som er nærmest umulig å avsløre da den er personlig tilpasset.

 

Du kan lese mer om sosiale medier i kapittel 10 og 11 av boka Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer.

 

Tidligere tips:

 

 

You may also like...

1 Response

  1. June 27, 2016

    […] Ferietips #2 – Ha alltid en skjermlås aktivert […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image