Falske versjoner av nettbutikker

Nok en ny svindel dukker opp der kjente merkenavn og bedriftsnavn misbrukes.

Denne gang er det Elkjøp som er utsatt. Ofrene mottar en epost med tilbud som tilsynelatende kommer fra Elkjøp. Selv om avsenderadressen skulle vise @elkjop.no kan vi ikke stole på disse. Å forfalske en avsenderadresse i en e-post er svært enkelt (se hvordan i boka).

I e-posten vises det et godt tilbudet, slik som en TV til 5 kr (!). Eksakt hvilket produkt og hvilken pris varierer. Den lave prisen skyldes i følge e-post at man er trukket ut som vinner.

12483921_10153710353070269_1190420647_n (1).cropped

Klikker man på linken i e-posten sendes man videre til en nettside som tilsynelatende er nettbutikken til Elkjøp. Nettsiden ser lik ut, men skilles ved å ha en litt annen nettadresse. Her finner man igjen tilbudet.  Grunnen til at man har “vunnet” prisen på 5 kr istedenfor å få den gratis er selvsagt at svindlerne ønsker å få deg til å legge inn betalingskortinformasjonen sammen med bestillingen.

I enkelte varianter av svindelen blir du også bedt om å svare på en undersøkelse for å tappe deg for mer sensitiv informasjon enn bare leveringsadresse og betalingskortinformasjon. I noen tilfeller tilkommer det også et gebyr (da for å øke beløpet du betaler), og selv 500 kr virker jo ikke mye for en TV til over 10.000 kr.

Husk at slike tilbud som virker for gode til å være sanne, som regel er nettopp det. Hvorfor skulle du vinne i en konkurranse du ikke har vært aktivt med i? Hvilken markedsføringseffekt ville Elkjøp hatt av å gi bort TV til tilfeldig utvalgte for 5 kr?

Dessverre rapporteres det om mange som går på svindelen. Det er viktig at folk blir klar over at slike svindler florerer for tiden, og at butikker ikke gir bort produkter til lavere pris enn produksjonskostnaden. Enten gir de de bort i en konkurranse med stor PR-effekt (men pass på falske versjoner), eller så selger de produktene til “normale” salgspriser.

Her er noen tips:

  • Sjekk alltid nettadressen nøye før du oppgir personlig informasjon eller betalingskortinformasjon. Vær obs på feilstavinger.
  • Sjekk at nettsiden benytter HTTPS før du oppgir informasjon. Du ser dette først i nettadressen eller ved at det vises informasjon om tjenesten i grønt.
  • Unngå konkurranser og tilbud på produkter dersom du ikke er 100% sikker på avsender.
  • Aldri stol på at oppgitt avsender er den den utgir seg for å være
  • Ikke tro at nettsider og e-post som “ser ekte ut” er det. Svindlerne vet hva du ser etter som tegn på “svindler” og unngår disse.
  • Ikke lenger tro at svindlere ikke utnytter norske bedrifter eller skriver godt norsk. Her har store endringer skjedd det siste året.

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image