Ny venneforespørsel fra eksisterende venner?

En ganske vanlig svindelteknikk på Facebook er å kopiere en eksisterende Facebook-profil til en intetanende person. Det lages da en tro kopi med samme navn, samme personlige info og samme profilbilde.

screenshot-www-facebook-com-2016-09-19-18-57-18

Etter at den nye kopien er laget vil bakmennene begynne å sende venneforespørsler til den originale profilens venner. Venner vil da få en venneforespørsel fra en profil de i utgangspunktet allerede har i vennelisten.

Noen vil ikke huske at de alt har personen som venn, og legge til. De fleste andre vil tenke at personen av en eller annen grunn har laget en ny profil (f.eks. glemt passordet) og legge til.

Hva er hensikten med svindelen?

Det er mange ulike hensikter med denne svindelen, men her er de vanligste:

  • I det øyeblikket du legger til profilen kopieres alle bilder/meldinger som egentlig kun er delt med venne ut av din profil.
  • Etter en stund vil den falske profilen begynne å poste linker til svindler (virus, svindelkonkurranser osv. )med “personlige anbefalinger” om å følge linkene. Dette ser da ut som det kommer fra din bekjente.
  • Etter en stund vil den falske profilen kontakte deg med personlige meldinger og be om hjelp til tjenester eller lure deg inn på svindelsider.

Hvem blir egentlig svindlet?

Mange missforstå hva som egentlig har hendt her. De tror at eieren av originalprofilen er “hacket”. Det de ikke forstår er at de selv har blitt svindlet ved å legge til denne falske profilen. Målet og offeret er personen som aksepterer venneforespørslen.

Hva skal man gjøre?

Får du en venneforespørsel fra en eksisterende venn, så aldri aksepter… Facebook har en rekke muligheter for å gjenopprette kontoer, så det skal aldri være behov for å lage en ny.

Deretter bør du kontakte eieren av originalprofilen og få denne til å legge ut en advarsel til sine kontakter om at de ikke må legge til den falske profilen.

Til slutt bør du benytte Facebooks funksjonalitet for å rapportere falske profiler. Denne funksjonen finner du ved å se på (ikke legge til) den falske profilen:

report

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image