Utspekulert svindel – kamuflert som nyhetssak

Igjen dukker det opp svindler som benytter layout fra nettaviser til å fremstå som en nyhetssak. Denne gangen var det imidlertid svært gjennomført.

Svindlerne registrerer feilstavinger for en rekke kjente domenenavn (såkalt typo-pirates), og dersom du skriver vanlige skrivefeil i nettadresser kan du risikere å videresendes til en av disse nettsidene som svindlerne drifter. Svindelen kommer også i en form der link til nettsiden spres gjennom sosiale medier.

I dette tilfellet er nettsiden utformet som en nyhetssak fra VG sin nettportal. Nyhetssaken er godt skrevet og presenterer en måte å få billig iPhone på.  Faktisk bare 5 kr 🙂

Screenshot_2016-01-05-06-27-17

Uvanlig forseggjort
Vanligvis burde slike svindler være ganske enkle å avsløre, men denne var svært forseggjort. Se skjermbilde av hele svindelen i bunn av denne saken. Den er skrevet med forholdsvis godt norsk språk, og har en rekke elementer som gjør at den virker ekte. Bl.a. vises tilsynelatende en rekke kommentarer fra Facebook-brukere som i utgangspunktet var tvilende, men som er blitt overbevist. Det inkluderes også mange bilder av det mottatte produktet, og VGs journalister skal selv ha bestilt og mottatt produktet. Nyhetssaken har også en “oppdatering” som man ikke “forventer” en svindelsak hadde.

I dette tilfellet burde imidlertid nettadressen avlørt svindelen. my.mobileservice.online er helt klart ikke noe som er assosiert med VG. Brukere er imidlertid dårlige til å sjekke nettadressen underveis i et besøk på en nettside, og på mobiler blir denne ofte skjult mens man leser nettsiden.

En annen variant av samme svindel som deles i sosiale medier har en nettadressen som i første øyekast kan se riktig ut:
http://www.vg.no-nyheter-innenriks.com/
Her kan du få kjøpt telefonen til 1 kr!

Stjeler personlig informasjon
Ofte er denne typen svindler svært sleipe måter å selge faktiske produkter på, slik som helsekost. I dette tilfellet får du ingen ting når du bestiller, men betalingskortinformasjonen og annen personlig informasjon kommer på avveie.

Som alltid gjelder ordtaket: Er noe for godt til å være sant, så er det antakeligvis det…

2016-01-05 08.35.05

Varianten på http://www.vg.no-nyheter-innenriks.com/ (klikk for stort bilde)

vg.no-nyheter-innenriks.com

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image