Tar betalt for å utføre gratis tjenester

I dag dukket det igjen opp en variant av nettsteder der noen tilbyr en tjeneste som tar betalt for å utføre en annen helt gratis tjeneste.

Denne gang var det bytte av fastlege. Nettsidene fastlege.online og byttefastlege.net tilbyr begge å bytte fastlege for deg mot et gebyr på 995 kr.

Det disse tjenestene gjør er å på oppdrag fra deg benytte gratisportalen helsenorge.no til å bytte fastlege på dine vegne.

FreeDigitalPhotos.net - imagerymajestic

FreeDigitalPhotos.net – imagerymajestic

Er det en svindel?

Utfordringen her er at vi ikke kan kalle tjenestene for svindel. Det er fult lovlig å ta betalt for å hjelpe andre med å utføre tjenester eller finne frem informasjon.

Det som er mer misstenkelig er at slike tjenester ofte kamuflerer seg som den “offisielle” tjenesten, samt at de gjør veldig mye for å utkonkurrere den offisielle tjenesten i resultatlisten på søkemotorer.

I tillegg tilbyr de lite eller ingenting ekstra. I dette tilfellet påstår tjenesten at de bruker mye tid på å finne en god fastlege i nærheten av deg, basert på omtale på nett og antall ledige plasser. Dette er imidlertid informasjon som den vanlige forbruker også enkelt kan finne frem og gjøre et valg basert på.

Man skal selv kunne ta et aktivt valg før man benytter slike “tilleggstjenester”, og det er viktig at det tydelig fremgår hva de faktisk gjør. Det bør også gå tydelig frem hva de gjør ekstra i forhold til tjenesten som allerede finnes. Det blir svindel om man “lures inn” og det ikke går tydelig frem hva man skal betale og hva man betaler for.

Vær varsom med å oppgi personlig informasjon

Vi bør også være svært forsiktige med å gi fra oss den personlige informasjonen som må oppgis. I dette tilfellet fødselsnummer og adresse. Selv om tjenestene ikke aktivt benytter denne informasjonen i svindel, vet vi ikke hvordan de håndterer opplysningene. Å gi fra seg fødselsnummer til ukjente er ikke lurt.

Andre varianter av slike tjenester er ulike registreringer i telefonkataloger og bedriftskataloger, samt informasjonsuthenting fra telefonkataloger og kjøretøysregister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image