Har du gått på Expert / Elkjøp -svindelen? Hva gjør du nå?

Vi har fått mange spørsmål fra personer som har gått på svindlene rundt Expert og Elkjøp som har versert de siste dagene. Her er noen råd:

Fullførte du hele svindelen (med betaling) bør du sperre betalingskortet som ble benyttet så raskt som mulig (nå!). Du bør også vurdere å politianmelde svindelen (først og fremst Expert-svindelen) i fall svindlerne har klart å trukket beløp fra kontoen. Det kan være lettere å ordne opp i ettertid om saken er politianmeldt.  Meld også fra til banken din så de holder oppsyn med kontoen.

Når det gjelder Elkjøp-svindelen har du tegnet deg opp på et abonnement, og dette må du forsøke stoppe. Ta kontakt med firmaet og ta vare på bevis for at du har forsøkt stoppe det (e-post/brev/opptak av telefonsamtale). Strengt tatt unngikk du å lese betingelsene, men aksepterte de, så det kan være vanskelig å stoppe det basert på at det er “svindel”.Det er antakeligvis mer fornuftig å prøve å benytte seg av en angrerett.  Les betingelsene her (kan variere litt ettersom hvilket firmanavn som er benyttet i svindelen). Utfordringen er at firmaene ikke opererer fra Norge. Forbrukerombudet kan imidlertid være verdt å kontakte.

Svindlere sitter nå også på navn/adresse/e-post/telefon, så det er sannsynlig at du vil være ekstra utsatt i tiden fremover for nye svindler. Vær også litt obs på “underlig aktivitet” i posten og bestillinger i fall de forsøker ID-tyveri. Spesielt svindler på e-post og telefon vil være sannsynlige.

Betalingskortinformasjonen er svært alvorlig, men lar seg sperre. At de missbruker e-post er sannsynlig. At de missbruker resten av informasjonen er mindre sannsynlig, men noe du bør være klar over. Det viktigste er nok å være litt ekstra skeptisk i tiden fremover, da svindlerne nok har blinket seg ut deg som et mål. De kan missbruke informasjonen i lang tid fremover. Det er mest effektivt når ofrene har “glemt” hele saken.

Husk at svindlerne har din personlige informasjon også når du har trykket neste/videre på skjemaet. Du trenger ikke ha fylt ut betalingskortinformasjonen for at den delen av svindelen skal være vellykket. Mange stopper nemlig og tenker en ekstra gang før de betaler, men gir fort vekk fra seg informasjon om seg selv…

Screenshot from 2016-01-27 18:53:08.ferdig

Det er også flere rapporter om at nettsidene kan ha inneholdt skadevare som blir forsøkt installert ved besøk. For sikkerhets skyld kan det være lurt å skaffe seg et oppdatert antivirusprogram (alltid lurt å ha). F.eks. gratisprogrammet fra AVG, uten at dette er noen direkte anbefaling.

For å unngå å gå på slike svindler i fremtiden kan det være lurt å lære seg litt mer om grunnleggende datasikkerhet. Det skal ikke mye til for å avsløre svært mange av svindlene. Du kan skaffe slik enkel kunnskap ved å f.eks. følge bloggen/Facebook-siden vår. For en mer samlet oversikt anbefaler vi å lese boka vi har skrevet nettopp for at du som vanlig databruker ikke skal gå på de vanligste svindlene…

 

You may also like...

4 Responses

 1. Bjørn Gisle Evensen says:

  Epostadressen til svindlern er support@coffeecable.com.

  Adresen er oversendt politiet

 2. Hei jeg er så dum og trodde det var premier når jeg svarer 4 spørsmålet fra norgespremier klub.
  Så står det gratulere du vant ipone7.
  Så registerte jeg adressen, mobilen , epost, navn.
  Så sendte jeg tilbake melding på mailen til norgespremier klub. Jeg skrev. Jeg vil angre å delta i konkurransen.
  Men hva må jeg gjøre siden jeg ga alt opplysning om meg??
  Vær så snill hjelp meg. Jeg er redd no??

  • redaktor says:

   Det er dessverre lite å få gjort nå, annet enn at du må være veldig forsiktig med svindler som inneholder din private informasjon. Slike svindler er ofte lettere å gå på da de virker troverdige og har navn, adresse osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image