Svindel e-post fra “Elkjøp” – Du vinner ikke noe, men taper mye penger…

Ikke før hadde vi omtalt SMS-svindelen fra “Expert“, så dukker det opp noe tilsvarende fra “Elkjøp”. Denne gang kommer svindelen via e-post. Som vi kommer tilbake til sist i dette blogginnlegget er det kanskje formelt feil å kalle det for svindel. Villedende markedskampanje er kanskje mer riktig. Allikevel er dette såpass utspekulert at svindel kan være et dekkende ord, spesielt siden de missbruker Elkjøp sin logo og navn.

(Har du alt gått på svindelen, har vi forsøkt samle noen råd her.)

(IKKE følg linker i slike svindler slik som vi har gjort her. Det kan være mange farer utover tap av personlig informasjon.)

(Trykk på bildene for større versjoner)

Svindelen starter med en forholdsvis avansert og grafisk e-postmelding. Her får man beskjed om at man har vunnet en TV til 1 kr eller noe lignende. Det er også en klokke som viser at du har dårlig tid, og det vises e-postadresser til andre som har vunnet (falsk informasjon).

screenshot-is.ss11.gmsend.com 2016-01-27 20-15-06

Oppdatert:  Svindelen starter nå også i mange tilfeller med en SMS med en link. SMS-en ser ut som den kommer fra Elkjøp, men avsenderen er forfalsket. Resten av svindelen er lik (noen ganger et annet firma):

elkjop.beskaaret

Klikker du på linken i e-posten får du opp en nettside som ser veldig proff og ekte ut. Den forteller deg at 78 andre alt har vunnet, og at du kan få den 79 og siste premien om du skynder deg. Legg også merke til de falske Twitter-meldingene i bunn av skjermbildet der påståtte vinnere takker for produktet… Dette er med på å få svindelen til å se mer realistisk ut.

screenshot-caredpt.com 2016-01-27 20-07-07

Ved klikk på OK ser du at det bare er din premie igjen…


screenshot-caredpt.com 2016-01-27 20-07-51

Klikker du videre må du svare på om du ønsker informasjon om fremtidige kampanjer (spørsmål for å gjøre svindelen mer ekte):

screenshot-caredpt.com 2016-01-27 20-08-22

Deretter vises en “fremdriftsindikator” som sjekker at premien fortsatt er ledig. Dette er selvsagt bare lagd til for at det skal virke teknisk avansert:


screenshot-caredpt.com 2016-01-27 20-08-59

“Heldigvis” var premien fortsatt ledig, og den er nå reservert deg…


screenshot-caredpt.com 2016-01-27 20-09-24

Neste steg er å oppgi personlig informasjon. En liten “ubemerkelig” banner på toppen forteller noe om et abonnement (vi kommer straks tilbake til dette).

screenshot-no.quizonaut.com 2016-01-27 20-10-22.mindre

Du må også akseptere at du er 18 år, og noen betingelser.  Betingelsene er et langt dokument som forteller at det å gå videre er egentlig det samme som å tegne seg opp til et månedlig abonnement til 499 kr/mnd fra selskapet Quizonaut. Et selskap som har vært i søkelyset til Forbrukerombudet før. Det viser seg også at det kun er hver 300. person som vinner en TV.

Til slutt kommer det å oppgi betalingskortinformasjon, som ofret da tror er den ene kronen som TV-en kostet, men som i praksis er betalingskortet det månedlige abonnementet trekkes fra.

screenshot-no.quizonaut.com 2016-01-27 20-13-08

Denne svindelen er noe spesiell, og kanskje ikke helt rettferdig å kalle svindel. Den forklarer jo (med liten skrift) alt som skal skje. Det som er sleipt er at man får inntrykk av at man vinner noe, og at Elkjøp sitt merkenavn missbrukes.  Det er svært utspekulert å stresse offeret så mye med nedtellinger og “siste mulighet” at de ikke tar seg tid til å lese betingelser i frykt for at premien går tapt…

Har du alt gått på svindelen, har vi forsøkt samle noen råd her.

Ønsker du å få oppdateringer når slike svindler dukker opp, så følg Facebook-siden vår:

 

You may also like...

1 Response

  1. EARNEST says:

    Alle offisielle nyhetsbrev fra elkjop sendes fra epost-adressen noreply@elkjop.no . Alle kunde-kvitteringer fra adressen informasjon.cc@elkjop.no .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image