Usikker på om en nettside som krever innlogging er ekte? – Her er noen raske tips!

Stadig flere blir oppmerksom på farene ved såkalte phishing-nettsider, men de er ikke alltid så enkle å oppdage…

En phishing nettside er kort fortalt en nettside som er en tro kopi av en ekte nettside, men som stjeler brukernavn og passord ved forsøk på innlogging. Etter at du har forsøkt logge inn sender phishing-nettsiden deg  ofte videre til den ekte nettsiden, slik at du ikke skal bli misstenksom og bytte passord.

Som oftest er phishing-nettsiden plassert på andre lignende nettadresser, men det er ikke alltid enkelt å oppdage.

Her er noen raske tips som kan minske sannsynligheten for at du blir svindlet.

  • Sjekk nettadressen nøye rett før du logger inn. Husk å se etter små skrivefeil, slik som faecbook.com
  • Aldri følg linker du mottar i e-post/sosiale medier. Gå heller til tjenestens nettside ved å selv taste inn nettadressen i nettleseren.
  • Vær like kritisk også når du selv har tastet inn nettadressen. Det er fort gjort å skrive noe feil, og svindlerne registrerer nettadresser som er vanlige tastefeil.
  • Ikke tro at nettsider er ekte bare fordi det “ser ekte ut”. Det er svært enkelt å kopiere et design 100%
  • Sjekk at nettadressen starter med HTTPS og ikke HTTP.  Husk at HTTPS sikrer kun at overføringen ikke kan avlyttes, og er ikke nødvendigvis er noen “sikkerhetskontroll” av nettsiden. Allikevel er det ofte slik at svindlersider ikke benytter HTTPS da det krever mer innsats for å få dette aktivert.
  • Aktiver to-faktor-autentisering på de nettsidene der det er mulig. Les mer om hvordan dette gjøres i denne bloggposten om to-faktor-autentisering
  • Og så det beste tipset: Gjør det til en vane å alltid skrive inn feil passord først når du logger inn. En phishing-side vil godta passordet og innloggingsforsøket, mens den ekte nettsiden vil opplyse deg om at det er en ugyldig kombinasjon.

Og sist men ikke minst, begrens skademulighetene av et passord på avvei ved å ha unike passord alle steder. Les mer om hvordan dette er mulig i praksis i denne bloggposten om passord

 

Vil du lære mer om passord, phishing og personlig informasjon på avveie, anbefaler vi boka “Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer” som vi har skrevet om emnet.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image