Bitcoin – En svindel?

Vi får mange forespørsler om bitcoin og annen kryptovaluta er en stor svindel, og tenkte å forsøke svare på noe av dette i form av en bloggpost.

Er kryptovaluta en svindel?

Det korte og (muligens ikke helt fullstendige) svaret er nei.

Kryptovaluta kan på mange måter sees som et tradingprodukt slik som aksjer, råvarer, valuta og fond.  Det er opp til en kjøper og en selger å bli enige om en pris, som så gjør at “produktet” bytter eier. Man kan altså investere i en viss mengde kryptovaluta i håp om at noen andre ønsker å betale mer for den siden. Utfordringen med kryptovaluta i forhold til mange andre tradingprodukter er imidlertid at de ikke representerer noe bakenforliggende. Derfor er det ingen som vet om den “riktige” verdien er 0 eller mangfoldig tusen kroner. Inntil kryptovaluta eventuelt tas i bruk som et betalingsmiddel i full skala, har det i prinsipp ingen reell verdi.

Men dette gjør det som sagt ikke til svindel i seg selv. Det er rett og slett en risiko folk må ta. Dessverre investerer mange penger blindt, uten å forstå hva de egentlig kjøper og med en tro på en “evig stigning” basert på historiske priser. Dersom kryptovalutaen kollapser (som er en reell risiko) så taper man alle pengene. Det er imidlertid ikke svindel, selv om det føles slik, og dermed ikke tema for denne bloggen.

Svindler rundt kryptovaluta

Det er imidlertid en rekke svindler som benytter kryptovaluta som “case”.

En av de vanligste typene spiller på at folk ikke vet nok om hva kryptovaluta er, og hvordan det handles. Svindlerne håper ofte å treffe noen som har tenkt på å investere, men som ikke har kommet så langt. Gjennom falske tjenester betaler da folk i tro på at de handler bitcoins eller annen kryptovaluta. Det tar også ofte litt tid å oppdage svindelen, da mange ikke vet hvordan de sjekker at de “har blitt eier av” kryptovaluta. Disse svindelsidene spør da også ofte etter kopi av pass og lignende, som da folk også får på avveie.

En annen form for svindel forteller deg via e-post eller SMS at du alt er eier av bitcoins som tilsvarer et visst beløp, og lurer på om du vil veksle over til USD eller NOK. Om man fortsetter her stjeles også en rekke sensitive opplysninger som du da må oppgi for å “bekrefte at du er deg” og for å angi hvilken konto du vil ha utbetalingen til.

Hvordan unngå kryptovaluta-svindel?

Husker du på disse rådene, så kan du begrense sannsynligheten for svindel en god del:

  • Dersom du ikke har eller ønsker å skaffe deg kryptovaluta, bare slett alle meldinger du får. Ingen gir bort bitcoins. Det er også dumt å “sjekke hva det er”, da mange linker i e-post/SMS er personlige og inneholder sporing av deg som bruker.
  • Ønsker du å skaffe deg kryptovaluta, så sett deg meget god inn i hva det er og hvordan det handles. Ikke følg annonser eller e-poster som lover stor profit. Sørg for at du handler gjennom en god og troverdig handelsplass.
  • Ikke bruk samme passord når du registrerer deg i nye tjenester. Mange nye tjenester “fisker” etter passord som også fungerer til f.eks. Facebook da brukere har en tendens til å benytte samme passord over alt.
  • Ikke gjør handlinger fordi du får en følelse av at “alle andre gjør det”. Gjør handlinger fordi du selv vet hva det innebærer og at det er det du ønsker å gjøre.

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image