Nasjonal sikkerhetsmåned – Tips #11 – Har du backup?

Vårt 11. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Ha alltid minst én backup av alle dine data lagret på et trygt sted

De fleste forbinder backup med at systemet eller lagringsmediet krasjer. De færreste er dessverre klar over hvor ofte dette skjer, og hvor lite forvarsel man får. Plutselig en dag kan alt av bilder og dokumenter være tapt for alltid…

Hackere og svindlere kan også få data til å helt plutselig forsvinne. Tidligere var det største problemet virus og annen skadevare som slettet alt av data . I dag er det ransomware (krypteringsvirus) som er svært utbredt og som mange får erfare. Plutselig en dag kan alle filene på maskinen være låst (kryptert) og du blir bedt om å betale penger til bakmennene for å få tilbake filene. I de fleste tilfeller er dette også eneste utvei, men allikevel sterkt frarådet fordi man blir merket som et offer som er villig til å betale. I tillegg finansierer man kriminelle nettverk.

Har du backup vil imidlertid de fleste problemene alt være løst. Du sitter da på en kopi av filene, og filene som er kryptert har liten verdi… Husk imidlertid at denne backupen må tas før du får problemer. Etterpå er det for sent.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Les også våre andre tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image