Falske jobbtilbud

Svindlere finner stadig nye måter for å lokke ut personlig informasjon fra ofre. En av teknikkene er falske jobbtilbud.

Svindelen starter med at du mottar en hyggelig e-post som forteller deg at et firma ønsker å ansette deg.

From: Petros Koklas <petros@sourced.ai>
Date: Wed, Aug 24, 2016 at 6:22 AM
Subject: Senior Engineer Modelling at Quantcast
To: XXX <xxx@gmail.com>

Hi Øyvind,

I am a Developer Relations Engineer at source{d}, we are working on improving developer recruitment. We have analyzed your open source contributions on Github and we think that that you could be a good fit for the position as Senior Engineer Modelling at Quantcast (https://www.quantcast.com/).

Quantcast provides an intuitive ad campaign platform that works through Big Data modelling. This has spawned products (Advertise, Measure and Audience Grid), that use statistical machine learning approaches to target the right users and the right time for advertising campaigns that surpass marketer objectives for influencing audiences and increasing conversions. The organization consists of 800 people, distributed across different offices across the globe, with their engineering hubs located in London, San Francisco and Singapore. 

The team you would join in London consists of a mix between Senior Modelling engineers and Software Engineers. They are using Java for the core of the platform and Scala for some internal tools.

They are looking for a senior engineer with a strong background in Java who is willing to work on the backend and improve the core of the platform, that is used by Data Scientists for running tests, including both online and offline components. Apart from developing experience, you would need to have deep understanding of infrastructures, as your actions would affect the whole platform. Apart from the technical challenge, you will also be working with the rest of your team and, together, will have a major impact on the company’s growth. Finally, their management methodology of choice is scrum with 2 week sprints.

In addition, if needed, visa sponsorship will be granted.

Should this be something you wish to explore, please let me know and we can set up a call to check if this is a good fit for you and Quantcast.

Our technology is constantly evolving, so if you think that this position doesn’t match your profile or interests please accept my apologies and feel free to let us know. I will be more than happy to discuss other opportunities that could be a better fit for you. If you are not interested at all, just drop me a line, and I won’t contact you again.

Best Regards,

---

Petros Koklas, Developer Relations Engineer
http://sourced.ai

Claudio Coello 16, 2º Izq.
28001 Madrid, Spain
Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Det meste i e-posten er skummelt riktig og troverdig utformet. Firmaet eksisterer, og navnene som det er underskrevet med er ledere i bedriften. Ofte linkes det også inn profiler fra f.eks. LinkedIn for å virke enda mer riktig og troverdig. Husk at det er svært enkelt å forfalske avsenderadresse på e-postene…

Også informasjonen i e-postene stemmer veldig godt overens med mottakerens kvalifikasjoner. Denne informasjonen hentes automatisk ut fra ulike kilder der du er eksponert på nett. I eksempelet over, som er rettet mot en person med IT-bakgrunn, har svindlerne (automatisk) analysert offerets GitHub-konto (et sted der man laster opp programmeringsprosjekter) og hentet ut teknologier som disse prosjektene har benyttet. Dette er så blitt til kvalifikasjonene de leter etter hos den potensielle nye arbeidstakeren. Man føler seg derfor som “midt i blink” for jobben.

Neste steg i svindelen er at du som offer svarer på e-posten. Det foreslås da å ta et intervju over nett eller du må fylle ut en nettbasert spørreundersøkelse. Begge disse formene stjeler personlig informasjon fra deg, og er en form for phishing. Denne informasjonen kan videre benyttes til mer avanserte svindler eller ID-tyveri.

Siste steg er ofte at du blir tilbudt jobben. Deretter tilbyr firmaet seg å hjelpe deg med å skaffe leilighet, visum eller andre praktiske ting. Det eneste du trenger gjøre er å betale inn depositum eller avgifter (som da selvsagt er siste gang du ser disse pengene). Selve jobbtilbudet kan også innebærer at du må fylle ut skjemaer og kontrakter med svært personlig informasjon.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Svindelen kan fungere veldig godt dersom de når et offer som er på desperat jobbjakt. Når et slikt tilbud plutselig dukker opp, kobler man ofte i fra sin kritiske sans i ren lykke over å se en løsning på alle jobbsøker-problemene. Svindlerne er også ofte veldig flinke til å spille på psykologi, og du får dermed et tillitsforhold til bakmennene.

Noen kjennetegn på slike svindler:

  • Ofte ganske ukjente firmaer i utlandet.
  • De referer kun til generell informasjon om deg, ikke konkrete referanser til hvor de har fått høre om deg.
  • Vær spesielt kritisk til tilbud som er for gode til å være sanne, slik som “jobb hjemmefra”, “jobb kun 2 timer om dagen” osv.
  • Ofte opplyser e-postene at dersom denne stillingen ikke frister, kontakt oss og vi finner noe annet.
  • Det opplyses sjelden om annen kontaktinformasjon enn å svare på e-posten.
  • Firmaets offisielle nettside har ingen opplysning om tilsvarende ledige stillinger.

Tenk også nøye over hvorfor de skal ha tak i nettopp deg. Finnes det virkelig ingen i nærheten av der firmaet holder til med samme eller bedre kompetanse?  Er det ikke uansett et dårlig tegn at et firma er så “desperate” etter nye ansatte at de kontakter helt fremmede via e-post?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image