Ny runde med “likejacking”-svindler

Nå verserer det mange såkalte “likejacking” svindler på Facebook igjen. Svindelene baserer seg på et innlegg som tilsynelatende er likt eller delt av noen av dine venner.

Typisk innhold er noe som spiller på sexy jenter eller rare sykdommer. Både bilde og tittel er valgt for å få deg til å bli nysgjerrig og å klikke på posten.

Nettsiden som åpnes vil som regel vise deg en video. Play-knappen på videoen er egentlig en kamuflert lik- eller del-knapp. Når du forsøker starte videoen vil du dermed spre den videre til dine venner.

En annen variant forteller deg at du må installere en utvidelse til nettlesere for å få sett videoen. Utvidelsen er da egentlig skadevare (virus osv) som kan skape mye problemer.

En tredje variant viser (en kopi av) innloggingen til Facebook, og stjeler brukernavn/passord når du logger inn. Med dette brukernavnet/passordet kan svindlerne poste ting fritt på din vegg, samt tagge inn venner som da også blir en del av spredningen av svindelen. (Se bildet)

10733702_10154808127855571_536834072_n_sensurert

Selv om de snilleste versjonene kun skaper trafikk til nettsidene og gir de annonseinntekter, er det ubehagelig å måtte bortforklare for venner og bekjente at selv om du ikke mente å dele innholdet, så var du faktisk interessert og klikket på videoen…

Husk at video kan spilles av som en del av en Facebook-post. Du bør bli skeptisk om du må gå til en annen nettside for å se den. Vær også svært skeptisk til poster med innhold som opplagt er laget for å gjøre deg nysgjerrig.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image