Kontaktet av “Facebook Security” i det siste?

En gjenganger i Facebook-svindler er poster og personlige meldinger fra “Facebook Security” (eller en lignende variant). Ofte vil navnet inneholde rar bruk av mellomrom eller kyrilliske bokstaver, etterhvert som Facebook ikke lenger tillater navn som har blitt brukt i svindler.

Variant 1: Deler en post du selv har skrevet for å virke troverdig og for å nå deg.

facebook_security2.klippet
Variant 2: 
facebook_security1.klippet
Variant 3: Kommer som en personlig melding

facebook_security3.klippet

Alle disse har til hensikt å misslede brukeren til å tro at det er Facebook som står bak meldingen, og at du må foreta deg noen handlinger for å unngå at kontoen din skal bli stengt.

Meldingene inneholder en link, og følger man linken kommer man til en nettside der man må bekrefte sin identitet ved å “logge inn” med Facebook-brukerkontoinformasjon. Deretter får man ofte beskjed om å sette et gjenopprettingsspørsmål (ala “hva er din mors pikenavn”) for å få svindelen til å virke mer legitim. Siste steg er ofte å legge inn kredittkortopplysninger som nok en sikkerhetsmekanisme. Dette er samme fremgangsmåte som i Facebook-app svindelen vi skrev om i går.

I tillegg til å stjele kredittkortinformasjon, er den farligste delen av svindelen der du angir brukernavn/passord. Dette gjør at svindlerne får tilgang til din Facebook-konto, og kan svindle dine venner med deg som avsender som “går god” for svindelen, eller at de kan hente ut din og andres private informasjon.

Alle former for sikkerhetsmekanismer i Facebook vil du få som en spesiell “varsel” i menyen. Det vil åpne funksjoner i selve Facebook-siden, og ikke sende deg via en link til et annet nettsted.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-27 08-37-07.sensurert

Dette varselet vil altså skille seg ut ved at det:

  1. Har Facebook-logo
  2. Har ikke noe navn (i fet skrift)
  3. Har en “skjold” foran datoen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image