Ferietips #6 – Vær forsiktig med å identifisere deg på ukjente trådløse nett

Vårt sjette ferietips: “Vær forsiktig med å identifisere deg på ukjente trådløse nett”

tips6

Det er ikke uvanlig at trådløse nett krever en form for registrering før vi kan ta i bruk nettet. Kobler vi oss til ukjente nett bør vi imidlertid være skeptiske til en slik for for identifisering. De som drifter basestasjonen/aksesspunktet må ikke nødvendigvis ha gode hensikter (som vi beskrev i vårt første tips).

Ved at vi registrerer oss får de vite mye om oss (navn, e-post, mobil osv.). De kan da koble alt vi foretar oss (hvile nettsider vi surfer på etc.) opp mot oss som person. Dette kan f.eks. benyttes til å lage svært gjennomførte svindler som er basert på personlige opplysninger og hvilke nettsider vi har besøkt. Disse blir veldig troverdige.  Det kan også benyttes til utpressing, dersom vi surfer på ting vi ikke ønsker andre skal vite om. En vanlig svindel i dag er å bli krevd for penger for at svindlere ikke skal avsløre surfehistorikk for venner og bekjente (disse finner de f.eks. på den åpne kontaktlista i sosiale medier)

Mange benytter dessverre også sitt “standardpassord” under slik registrering, noe bakmennene kan teste videre i tjenester slik som Facebook m.m.

 

Du kan lese mer om sikkerhet og trådløse nett i kapittel 6 av boka Datasikkerhet – Ikke bli svindlerens neste offer.

 

Tidligere tips:

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image