Nasjonal sikkerhetsmåned – Tips #04 – Ukjente trådløse nett

fakebasestation2.wmVårt 4. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Vær forsiktig med å koble til ukjente trådløse nett

Det er svært enkelt for en svindler å sette opp et trådløst aksesspunkt/basestasjon. Alt som trengs er en trådløs ruter til et par hundrelapper. Det få tenker over er at om svindleren har satt opp dette aksesspunktet, kan han/hun også få tilgang til all trafikk som går gjennom dette om du kobler på. Det betyr at alt du sender og mottar når du er koblet til et slikt trådløst nett i prinsipp både kan leses og modifiseres.

En del trafikk er imidlertid kryptert mellom deg som avsender og den endelige mottakeren. Dette gjelder f.eks. dersom en nettside benytter HTTPS (og nettadressen da starter med https://).

Det er nærmest umulig å være helt sikker på at en svindler ikke står bak de ulike nettene vi benytter. Selv kjente nettet kan en svindler stå bak. Den trådløse standarden er slik at flere aksesspunkt/basestasjoner kan ha samme navn, og vi kobles automatisk til den sterkeste. Dermed kan en svindler sitte på et rom i nærheten, og “overdøve” hotellets/arbeidsplassen/restaurantens offisielle basestasjon som har dårligere dekning.

Enda mer usikkert er imidlertid nett vi ikke kjenner til og som vi tilfeldigvis kommer over. Vi tror vi er “smarte” og utnytter andre sine nett, mens det i virkeligheten er vi selv som kanskje blir lurt.

Hvordan minimere farene?

  • Vær veldig forsiktig med hva du sender og mottar når du er på et trådløst nett du ikke stoler på.
  • Koble kun til trådløse nett som du vet hvem som drifter.
  • Benytt VPN (Virtual Private Network). Ved å benytte VPN kan man lage en helt kryptert forbindelse fra deg som bruker og frem til et valgt endepunkt. Dette er dessverre mer teknisk avansert, og ikke noe som nødvendigvis alle med enkelhet kan sette opp.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Les også våre andre tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image