Bedriftssvindler om sommeren

Sommeren er høytid for bedriftssvindler. Mange ansatte er på ferie, og de som er igjen får ofte arbeidsoppgaver de ikke er så vandt med. Samtidig er det ofte mye å gjøre for de som er igjen, så man rekker ikke sjekke opp alt like nøye som man ellers ville ha gjort.

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.netImage courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

En av gjengangerne er at noen i bedriften får en e-post tilsynelatende fra noen i ledelsen der de blir bedt om å foreta en pengeoverføring:

From: XXXXX [mailto: XXXXX@XXXX.XX] 
Sent: 1. august 2016 10:37
To: XXXXX <XXXXX@XXXX.XX>
Subject: internasjonale betalinger
 
Hei XXX
 
Vi må gjøre en utbetaling på 14,784.81 GBP til Storbritannia. Hvilken informasjon er nødvendig for å fullføre dette i dag , og hvor lang tid tar det å komme til Storbritannia.
 
Mvh

XXX

Overraskende nok går mange på disse svindlene. Noe av grunnen kan være at e-postadressen som står som avsender er personens virkelige e-postadresse. Få er klar over hvor lett det er å forfalske en e-post.

E-postene er også ganske godt skrevet ved at de mer er formulert som et spørsmål enn en befaling. Dette får underbevisst ofrene til å bli mindre skeptiske.

Får du en slik e-post som du er i tvil om, ta deg bryet det er å sjekke opp med avsender pr. telefon eller SMS. Det er vel kanskje også rart at sjefen som er på ferie velger å sende en e-post i stedet for å ringe med en slik type henvendelse.

Denne typen svindler kalles også ofte for direktør-svindel eller CEO-svindel ettersom de utgir seg fore å være lederen.

Ofte bruker svindlerne mye tid på å tilpasse svindelen til bedriften. De gjør også mye research med å finne årsaker til pengeoverføringen og hvem som er mulige offer i økonomiavdelingen. Slik informasjon ligger ofte åpent på bedriftens hjemmesider. I tillegg er det vanlig å brukte mye tid på å høste informasjon fra offerets og (den påståtte) lederens profiler i sosiale medier for å finne rett tidspunkt og årsak til svindelen. Som vi tidligere har omtalt, vil også svært mye av din private informasjon kunne være synlig for andre på Facebook og andre sosiale medier.

Den andre typen svindel som florerer om sommeren er falske fakturaer. Her håper svindlerne at ferievikarene betaler alt som kommer med kort betalingsfrist. Også her benyttes ofte sosiale medier og bedriftens hjemmeside for å skape troverdige fakturaer.

Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image