Intensivkurs i måkeoppdrett for nybegynnere – Svindel?

Den siste tiden har invitasjoner og informasjon om arrangementer litt utenom det vanlige florert på Facebook:

Klapp en glassmanet:

screenshot-www.facebook.com 2016-01-24 17-01-46.sensur

Intensivkurs i temming av hybelkaniner:

screenshot-www.facebook.com 2016-01-24 14-06-51.sensurert

Intensivkurs i måkeoppdrett for nybegynnere:

screenshot-www.facebook.com 2016-01-24 17-06-17.sensur

Flere har kontaktet oss og spurt om dette er svindler. Alt tyder på at dette kun er en ny “Facebook”-trend, og et slags oppgjør med alle invitasjoner man får som sikkert er interessante for avsender, men ikke for mottaker.

Ennå har ingen av disse arrangementene hatt noen direkte tegn på at de er svindler. Generelt er det ofte slik at svindler forsøker missbruke kjente navn og merkevarer. Det er imidlertid også en kjent “sjanger” innen svindler som bygger på humor for å virke ufarlige.

Men…
Vær litt på vakt. De kunne fort ha vært det. Det er lett for svindlere å henge seg på trenden, og få stor respons.

En svindler kan lett samle sammen informasjon om brukere som melder seg på arrangementet, og dermed også samle informasjon om “svært deltagende” brukere på Facebook. Personer det er lett å få med på å spre faktiske svindler.

Denne informasjonen kan så brukes for å kontakte hver og en med mer direkte svindler. Du blir med andre ord et mer synlig offer. Det trenger ikke engang være de som står bak arrangementet som “skraper” slik informasjon, da den er åpent tilgjengelig.

Den største faren er nok imidlertid at arrangementet etterhvert kan bytte fokus. Dette er en variant av like farming, der interessant innhold tiltrekker seg brukere,  og når nok brukere er samlet starter neste steg.

En mulighet er at det spres linker til svindler eller skadevare i diskusjonen til arrangementet. Reklame er en annen variant. Også meldinger med svindler slik som lånetilbud og en tilhørende e-postadresse er vanlige fra bakmennene eller deltagere i arrangementet.

Det er også mulig at arrangementet bytter navn og innhold, slik at du plutselig er tilknyttet/påmeldt noe helt annet. Dine venner vil da se at du er interessert i et arrangement som omhandler noe helt annet enn det det var når du meldte deg på.

Det generelle rådet er å like og melde seg på færrest mulig sider, grupper og arrangementer på Facebook som man ikke vet hvem som står bak. Det er også svært viktig å jevnlig følge med på hvordan det man liker endrer seg.

Til slutt så blir alle disse arrangementene, satt på spissen, også en mild form for “tjenestenekt-angrep” (denial of service), da de fyller mediene med useriøst innhold som skygger for annet innhold etterhvert som brukere melder seg på. Så kan det jo diskuteres da hvor mye “seriøst” innhold vi går glipp av mens det pågår…

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image