Nasjonal sikkerhetsmåned – Tips #24 – Clickbait

10733702_10154808127855571_536834072_n_sensurertVårt 24. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Vær ekstra skeptisk når noen forsøker lure deg inn på en nettside

Svindel spiller ofte på psykologi, og en av teknikkene er å gjøre deg nysgjerrig. Klarer svindlerne å gjøre deg nysgjerrig, er det også mindre sannsynlig at du vil avsløre svindelen underveis. Hjernen vår blir nærmest “låst” til å finne ut hva dette faktisk er.

En vanlig teknikk som benyttes kalles clickbait. Altså et slags agn for å få klikk og besøk til nettsiden. Ofte er dette svært forlokkende bilder og overskrifter som gjør deg nysgjerrig på hva dette er, i stedet for å gi deg hovedessensen av informasjonen med en gang.

Ser du et bilde eller en tittel på en link i sosiale medier eller i en e-post som gjør deg mer enn normalt nysgjerrig, bør du derfor tenke nøye over hva du gjør før du følger linken videre. Husk at våre instinkter ofte overstyrer våre rasjonelle og logiske tanker.

Vanlig clickbait-innhold er bl.a. ting som spiller på sexy jenter, rare sykdommer eller muligheten til å bli rik.

Det skal sies at også veldig mange trygge nettsider benytter clickbait for å få besøk, ofte fordi de ikke har godt nok innhold til å få nok besøk. Et virkelig faretegn er imidlertid når innholdet du får ikke stemmer over ens med det som ledet deg dit.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Les også våre andre tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image